
Skladujte obilie správne. Ako zabránite jeho znehodnoteniu?
V roku 2016 sa na Slovensku vypestovalo 3,095 milióna ton základných obilnín. Vyprodukované plodiny majú široké využitie: 50 % zožatých obilnín slúži ako základ kŕmnych zmesí pre hospodárske zvieratá, štvrtina produkcie mieri na potravinárske spracovanie.
Okrem techniky sadenia a pestovania hrá v zhodnotení obilnín zásadnú úlohu aj ich skladovanie. Práve tu sa rozhoduje o výške konečného zisku. Nevhodné skladovacie techniky môžu poľnohospodárov pripraviť až o štvrtinu úrody – hrozbou je predovšetkým napadnutie zŕn plesňami a zamorenie skladu škodcami.
Rozdelenie skladov
Na skladovanie obilnín sa na Slovensku využívajú predovšetkým silové sklady (tvoria asi polovicu všetkých obilných úložísk), sklady hangárové a podzemné. Líšia sa konštrukčne, spôsobom uloženia a možnosťami manipulácie s obilninou.
Dôležité je napojenie skladovacej haly na procesy, ktoré skladovaniu predchádzajú – najmä triedenie zŕn podľa váhy, veľkosti a tvaru, ich predčistenie a konečné dočistenie. Jednotlivé kroky sú spravidla plne automatizované, mechanický je aj presun obilnín.
Technika skladovania
Zožaté obilniny je často potrebné bez poklesu kvality uchovať dlhé mesiace. Zásadné je preto zaistiť a udržať vhodné skladovacie podmienky; ide najmä o nízku teplotu (ideálne okolo 10 °C) a zníženie vlhkosti v zrne pod 15 % hranicu suchým vzduchom.
Výsledkom je utlmenie biologickej aktivity zŕn, kedy obilky v rámci tzv. bunkového dýchania spotrebúvajú svoje zásobné látky a premieňajú ich na oxid uhličitý, vodu a odpadové teplo. Odvodu odpadových splodín a tepla pomáha tzv. prevzdušňovanie pomocou ventilácie.
S reguláciou teploty vám pomôžu chladiace systémy, s jej udržaním kvalitná izolácia montovaných skladov, ktorá zároveň plní úlohu bariéry proti prieniku hlodavcov, hmyzu a ďalších škodcov. Pred naskladnením obilnín priestory skladu ošetrite; asanáciou zabránite rozvoju plesní a množeniu ďalších mikroorganizmov – a zároveň splníte hygienické požiadavky na skladovanie zrna.